15 Ekim 2016 Cumartesi

Memeliler kuyruklu yıldız çarpması sonucu çoğalmış olabilir

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı ve sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırma, kuyruklu yıldızın Dünya'ya çarpmasıyla küresel sıcaklığın ani yükselişinin, Eosen döneminde memelilerin sayısının hızla artmasını zemin hazırlamış olabileceği belirtildi.

Araştırmacılar, çarpmanın etkisiyle eriyik döküntünün havada katılaşması sonucu oluştuğu düşünülen küre şeklinde cam parçaları keşfettiği, bunun, 55,6 milyon yıl önce gezegeni hızla ısıtan karbondioksit ve sera etkisi yaratan diğer gazların gizemli bir şekilde salımıyla bağlantısı olabileceğini açıkladı.

Rutgers Üniversitesi'nden Dennis Kent, cam kürelerinde löşatelierit adı verilen ve ortalama bin 700 derece sıcaklıkta oluşan bir mineral tespit edildiğine, daha düşük ısıya sahip volkanik magmanın bu mineralin ortaya çıkması için yeterli olmadığına işaret etti.

Yine kürelerden birinde mikroskobik kuvars taneciklerinin görüldüğü, kuvarsın, kozmik bir çarpmanın yol açacağı yoğun bir baskı sonucu bu şekle gireceğine dikkat çekildi. Bu iki kanıtın, Dünya'ya kuyruklu yıldızın çarptığı teorisini güçlendirdiği de vurgulandı. AA

Kaynak - resource: http://iyibirinsan.com/memeliler-kuyruklu-yildiz-carpmasi-sonucu-cogalmis-olabilir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder